Головна » 2019 » Травень » 8 » Участь у благодійній акції «Вишиванка дітям зони АТО»
10:35
Участь у благодійній акції «Вишиванка дітям зони АТО»

На 16 травня цього року припадає поки ще не офіційне і відносно нове народне свято День вишиванки, яке покликане сприяти єдності і культурного відродження всього багатонаціонального українського народу. В цей день українці одягаються в барвисте вишите вбрання, організовують концерти, ходи, виставки, ярмарки, флеш-моби.

   Учні закладів загальної середньої освіти Зачепилівського району підтримують традиції свого народу, активно беруть участь у заходах. присвячених Дню вишианки. В цьому році вони взяли участь у благодійній акції «Вишиванка дітям зони АТО». організованої громадською організацією «Волонтерська сотня Доброволля»,  яка проводиться з метою сприяння консолідації суспільства та покращення взаєморозуміння жителів різних регіонів України. Школярі зібрали і передали вишиванки для дітей Донеччини і Луганщини, які хочуть одягнути вишиванку і вийти на вулицю у святковий день, але не мають такої можливості. 

Носити вишиванку стало не тільки патріотично, а й модно. Утім сорочка – це далеко не просто вдяганка. Вона є святиною для української душі, таким собі своєрідним енергетичним "панцирем", який має захищати людину від лихого і приваблювати гарне. Вишита сорочка – свого роду оберіг, символ здоров’я, добробуту та краси, щасливої долі й родової пам'яті, любові та святковості.

  Такі сорочки передавали з покоління в покоління, з роду в рід, берегли як реліквії. Закодована родова генетична інформація оберігала нащадків від ударів долі, захищала від злих сил, поганих очей, негативних енергій. Нині спостерігається відродження традиційного вбрання. Жіноча й чоловіча вишиванки набувають не лише ідентифікаційного статусу, репрезентанта в діалозі культур, а й органічного одягу високої мистецької естетики, родового оберега, предмета національної гордості українців.

 

Переглядів: 246 | Додав: dmitriy_bataev | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar