Головна » 2017 » Червень » 23 » На часі якісна організація військово-патріотичного виховання учнівської молоді
10:30
На часі якісна організація військово-патріотичного виховання учнівської молоді

Складовою системи національного виховання є військово-патріотичне виховання, що передбачає вироблення високого ідеалу служіння народові, готовності до трудового та героїчного подвигу в ім'я процвітання Української держави, покликане формувати громадянина-патріота, виробляти у нього глибоке розуміння громадянського обов'язку, готовність у будь-який час стати на захист Батьківщини, оволодівати військовими і військово-технічними знаннями, спонукати до фізичного самовдосконалення, а також вивчати бойові традиції та героїчні сторінки історії українського народу, його Збройних Сил.

Вагому частину реалізації питань військово – патріотичного виховання в районі здійснюють класні керівники, вчителі початкових класів, педагоги – організатори, відповідно до «Основних орієнтирів виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України», за напрямком «Ціннісне ставлення особистості до суспільства і держави; заходів регіональної та районної програм з військово – патріотичного виховання молоді та участі населення в заходах оборонної роботи на 2015-2017 роки.

Допризовна підготовка юнаків в закладах проводиться відповідно до вимог ст. 8 та ст. 9 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», Указів Президента України «Про Концепцію допризовної підготовки і військово-патріотичного виховання молоді», «Про національну стратегію розвитку освіти в Україні на період до 2021 року», постанови Кабінету Міністрів України «Про Положення про допризовну підготовку», наказів Міністерства освіти і науки України «Про положення про допризовну підготовку», «Про внесення змін до навчальної програми «Захист Вітчизни» для 10-11 класу загальноосвітніх навчальних закладів», «Про затвердження Концепції національно-патріотичного виховання дітей та молоді, заходів щодо реалізації національно-патріотичного виховання дітей та молоді та методичних рекомендацій щодо національно-патріотичного виховання у загальноосвітніх навчальних закладах», наказу Міністерства освіти і науки України, Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України «Про затвердження Програми патріотичного виховання учнівської та студентської молоді в навчальних закладах України», наказу Міністерства праці та соціальної політики України від «Про затвердження Правил безпеки під час проведення занять з допризовної підготовки в загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах І-ІІ рівня акредитації», листа Міністерства освіти і науки України «Про вивчення базових дисциплін у загальноосвітніх навчальних закладах у 2016/2017 навчальному році», наказу відділу освіти Зачепилівської районної державної адміністрації від № 249 «Про організацію вивчення предмету «Захист Вітчизни» у 2016-2017 навчальному році».

 

Предмет «Захист Вітчизни» у загальноосвітніх навчальних закладах району викладають 9 педагогів: із них мають 8 тарифний розряд (відповідно середню, середню спеціальну та неповну вищу освіту) – 3 вчителя, 9 тарифний розряд – 1 вчитель, 2 – «спеціаліст ІІ категорії», 2- «спеціаліст І категорії», 1 – «спеціаліст вищої категорії», 2 вчителі охоплені заочною формою навчання у вищому навчальному закладі. Мають спеціальність за дипломом вчителя трудового навчання 4 педагога, 4 – вчителя фізичної культури, 1 – менеджер освіти, практичний психолог. Вчителі предмету «Захист Вітчизни» постійно підвищують свій фаховий рівень на курсах підвищення кваліфікації в КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти.

Протягом 2016/2017 н. р. регулярно проводилися засідання районного методичного об'єднання учителів предмету «Захист Вітчизни» на яких розглядалися питання щодо удосконалення форм і методів роботи навчальних закладів району з питань військово-патріотичного виховання учнів, консолідації діяльності всіх структур громадянського суспільства району, з метою патріотичного виховання підростаючого покоління: сприяння налагодженню ефективної співпраці загальноосвітніх навчальних закладів з районним військовим комісаріатом сектор взаємодії з правоохоронними органами, оборонної, мобілізаційної та режимно-секретної роботи і цивільного захисту Зачепилівської районної державної адміністрації, районною організацією Товариства Червоного Хреста та створення навчально-матеріальної бази з відповідними умовами для проведення навчально-виховного процесу із предмета «Захист Вітчизни», заходів військово-патріотичного виховання, занять у шкільних гуртках військово-патріотичного спрямування.

Актуальним залишається проведення з учнями Уроків мужності (лист Міністерства освіти і науки України від 13.08.2014 № 1/9-412), зустрічей з учасниками бойових дій на Сході України та волонтерами, відвідування військовослужбовців, які отримали поранення та проходять реабілітацію у медичних закладах; написання листів та створення оберегів в рамках проведення Всеукраїнських акцій «Лист пораненому», «Допоможи герою АТО», Всеукраїнського дитячого конкурсу «Оберіг захиснику Вітчизни», Всеукраїнського конкурсу «Моральний вчинок».

Згідно з планами роботи навчальних закладів, відповідно до Календаря дат, рекомендованого Громадською радою з національно-патріотичного виховання при Міністерстві освіти і науки України, проводяться заходи з учнями до Дня пам’яті жертв фашизму, Дня партизанської слави, Дня захисника України, Дня пам’яті жертв голодомору, Дня гідності та Свободи України, Дня збройних сил України, Дня Соборності України, Дня пам’яті героїв Крут, Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, Дня добровольця, Дня пам’яті жертв політичних репресій, Дня Скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні, Дня Перемоги над нацизмом у Європі та інші.

Не один рік учні загальноосвітніх навчальних закладів, вихованці районного Будинку дитячої та юнацької творчості активно займаються

пошуковою роботою: в рамках Всеукраїнських акцій «А ми тую славу збережемо», «Пам’ятати. Відродити. Зберегти.», «Моя Україна - Батьківщина», «Слобожанські дзвони Перемоги». До 72-річчя Перемоги над нацизмом у Європі проводився фестиваль військово – патріотичної пісні серед учнів та вихованців навчальних закладів району.

У зміцненні патріотичних почуттів школярів та учнівської молоді велику роль відіграють акції єднання: «Наша Україна - єдина країна», флешмоб «З Україною в серці», дні української вишиванки та рідної мови.

Традиційно, учні шкіл району приймають участь у спортивних змаганнях «Козацький гарт», спартакіаді для юнаків допризовного віку.

29.04.2017 року на базі Зачепилівської ЗОШ І-ІІІ ступенів пройшов районний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») в якій прийняли участь команди з 9 загальноосвітніх навчальних закладів. Перемогу виборола команда Зачепилівської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

З метою стійкого формування та розвитку в учнів патріотичних почуттів, національної свідомості, громадянської відповідальності, усвідомлення конституційного обов'язку щодо захисту національних інтересів України під час канікулярного періоду та вихідні дні організовуються навчально-тематичні екскурсії до міста Харків за маршрутами: «Меморіали Харкова (Дробицький Яр – Лісопарк – висота Маршала І.С. Конєва)», «Соколово –Таранівка», музей – діорама воїнів-інтернаціоналістів (м. Харків, вул. Юр`ївська, 7).

З метою відродження культурних і духовних цінностей українського народу, пізнання його культурного надбання через народні, сімейні традиції належна увага приділяється педагогічними колективами історико - краєзнавчій роботі. Протягом навчального року учні закладів освіти району відвідували тематичні виставки в шкільних бібліотеках, музеях, кімнатах бойової слави.

Слід зазначити, що в недостатній мірі приділяється увага створенню шкільних музеїв (музейних кімнат), які наявні лише в Чернещинському НВК «ЗНЗ І-ІІІ ступенів -ДНЗ», Зачепилівській ЗОШ І-ІІІ ступенів, Новомажарівській ЗОШ І-ІІІ ступенів, Руновщинській ЗОШ І-ІІІ ступенів.

У минулому навчальному році історико - краєзнавчий музей Новомажарівської ЗОШ І-ІІІ ступенів прийняв участь в огляді – конкурсі музеїв на обласному рівні. Особливістю музею є наявність великої кількості оригінальних експонатів, що знаходяться у зразковому стані і розміщуються в 3-ох кімнатах: «Історія заселення краю», «Наш край у роки Другої світової війни, «Історія школи і колгоспу «Комінтерн».

У травні 2017 року 8 учнів району прийняли участь в обласній конференції «Слобожанські дзвони Перемоги», яка проводиться в рамках руху учнівської молоді за збереження та примноження традицій, звичаїв, обрядів українського народу «Моя земля - земля моїх батьків», Всеукраїнської експедиції учнівської та студентської молоді «Моя Батьківщина – Україна» та Всеукраїнської молодіжної акції «Пам’ятати.

Відродити. Зберегти». Всі роботи були відзначені грамотами обласної станції юних туристів та надруковані у збірнику кращих робіт учасників даного заходу.

Організацію та здійснення військово-професійної орієнтації щодо вступу у вищі військові навчальні заклади проводить районний центр зайнятості під час профорієнтаційних заходів, районний військовий комісаріат в Харківській області, учителі предмету «Захист Вітчизни» та класні керівники.

Робота відділу освіти, навчальних закладів щодо військово-патріотичного виховання школярів та учнівської молоді висвітлюється на сторінках районного інформаційного видання «Горизонти Зачепилівщини» та web - сайтах навчальних закладів в розділах «Поточна діяльність», «Патріотичне виховання».

Переглядів: 382 | Додав: dmitriy_bataev | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar